fbpx

Acarienii sunt vietăţi invizibile pentru ochii noştrii, dar care trăiesc alături de noi. Practic, fac parte din viața noastră fie că ne place sau nu.
Trebuie să recunoşti că ai auzit cel puțin o persoană care suferă din pricina acestora, statisticile arată că aproximativ 25% din populație suferă de alergie la acarieni. Da, excrementele produse de acestea produc persoanelor cu sensibilitate ridicată inflamaţii ale căilor respiratorii şi mucus. Persoanele alergice la acarienii de praf sunt predispuse la disconfort permanent şi uneori la crize alergice, mulți dintre pacienți dezvoltă şi astm bronşic. În rândurile următoare ne-am propus să discutăm despre acarienii de praf, despre efectele nefaste pe care le au asupra organismului dar şi despre cum ne putem proteja de aceștia.

Ce sunt acarieni

Mattress dry cleaning with professional extraction method. Premium Photo

Acarienii sunt înrudiţi cu arahnidele, putem spune că sunt niște mici păianjeni, cu dimensiune de 0.03-0.004 mm, au corp acoperit se strat fin de cheratina de culoare albastră. Acarienii masculi pot trăi până la 19 zile iar femelele până la 70 de zile. Chiar dacă nu-i vedem cu ochiul liber, şi mulți dintre noi nu îi simțim, aceștia sunt omniprezenţi. Trăiesc în perne, în saltele, canapele, în covoare, în general în zonele în care trăiesc şi oamenii. Se hrănesc cu resturi în stadii de descompunere diferite, cu resturi de țesuturi, cu ciuperci microscopice şi alte microorganisme care se găsesc pe pielea noastră. Preferă umiditatea, generată de transpiraţie, stare care favorizează şi înmulțirea acestora.

Cum afectează acarienii sănătatea umană?


Cei mai mulți dintre noi nu îi simțim, practic acesta acţionează ca niște mici sanitari, curăţând stratul superior al dermei, prevenind supra infectarea porilor. Dar pentru cei cu sensibilitate pot prezența acestora este cu adevărat problematică. Cum am precizat, persoanele sensibile la excrementele acarienilor suferă din pricina acestora. În primul rând este afectată odihnă. Persoanele cu alergii nu se pot odihni, scade capacitatea de concentrare, la lucru sau la şcoală. Mulți pacienți manifestă oboseală accentuată, stare de somnolenţă, agitaţie, nelinişte, anxietate, tulburări comportamentale şi afectează viața profesională şi viața socială. Faţă de alte tipuri de alergii sezoniere, alergia la acarieni este una permanentă, şi se poate agrava dacă nu sunt luate măsuri. Episoadele alergice netratate pot duce la dezvoltarea astmului bronşic.

Cum previi invaziile de acarieni


Acarienii trăiesc în saltele, între fibrele textile ale canapelei, se dezvolta în perne, în pilote, sunt mici deci stau pe mobile, în covoare, în perdele şi în draperii. Practic, sunt peste tot.

  • Ştiaţi că după 2 ani de utilizare 10% din greutate pernei este reprezentată de acarieni?


Vestea bună este că aceştia mor la temperaturi extreme, adică la 60-90℃ sau la -20℃ sau la tratamente cu soluții speciale realizate cu ajutorul aspiratoarelor cu inserţie. Deci există metode prin care ne putem proteja de aceştia. Pentru perne şi pilote, soluţiile sunt destul de simple, fie le speli în maşina de spălat la programe lungi şi temperaturi înalte, fie le păstrezi timp de 48 de ore la congelator sau în lada frigorifică, la temperaturi scăzute. În cazul covoarelor, a saltelelor relaxe şi a canapelelor lucrurile sunt ceva mai complexe, acestea sunt voluminoase şi nu li se pot aplica tratamentele menționate, însă pot fi curățate cu aspiratoare cu inserţie. Aceste dispozitive distrug coloniile de acarieni. În prima etapă sunt eliberate în profunzime substanțe care distrug acarienii, în etapa următoare, acestea sunt extrase şi colectate în recipientul special. Aspiratorul cu inserţie nu este doar un instrument care te ajută să păstrezi aspectul covoarelor şi al canapelelor impecabil, ci şi un dispozitiv care îmbunătăţeşte calitatea vieţii. Specialiştii recomandă igienizare periodică a canapelelor, saltelelor relaxe şi a covoarelor. Operaţiunea nu trebuie neglijată în special dacă în locuința sunt persoane alergice la acarienii de praf, viața acesta poate fi complicată din pricina acestora.

Copyright © ECO Curatenie | ANPC | Politica de utilizare Cookie-uri