fbpx
cu ce se curăţa guma de mestecat de pe covor

Cu ce se curăţa guma de mestecat de pe covor

Dintre toate lucrurile care pot afecta ţesătura unui covor, guma de mestecat este unul dintre cele mai nedorite. Află cum se curăţa guma de mestecat de pe covor și cum poți scăpa de aceasta.

Guma de mestecat este foarte lipicioasă şi astfel devine extrem de greu de îndepărtat de pe majoritatea suprafeţelor, în special din fibrele moi ale covorului. Textura flexibilă a acesteia o face să intre cu uşurinţă în aproape orice lucru cu care intră în contact. 

Dacă încerci să scoţi o bucată de gumă de mestecat de pe covor cu mâna, aceasta se va întinde mai tare şi va lăsa în urma resturi lipicioase care vor strânge ţesătură. Resturile lipicioase sunt extrem de greu de îndepărtat, dar odată ce vei învăţa cum să faci acest lucru, vei realiza că guma de mestecat nu mai este un dezastru iremediabil pentru covor. 

Paşii esenţiali pentru îndepărtarea gumei de mestecat de pe covor

Există metode de îndepărtare a gumei de mestecat care funcţionează pentru diverse tipuri de covoare, de la cele realizate din cânepă, iuta sau lana până la cele realizate din fibre sintetice. Important de reţinut este că cu cât acţionezi mai repede, cu atât procesul de îndepărtare a gumei de mestecat de pe covor devine mai uşor. 

Ia o bucată subţire de carton şi fă în el o mică gaură în formă gumei de mestecat. Aceasta acţionează ca protecţie pentru suprafaţă din jurul celei afectate. După ce ai pus cartonul în locul potrivit pentru protejarea suprafeţei din jur, congelează gumă. Ia un cub de gheaţă pe care îl vei pune într-o pungă şi pune-l apoi peste guma lipită de covor, frecând suprafaţă. Freacă suprafaţă cu gheaţă până când guma devine tare. Guma congelată devine mult mai uşor de îndepărtat, deoarece procesul determina contractarea moleculelor şi slăbirea legăturii cu covorul. 

După ce guma s-a întărit suficient de bine, răzuieşte-o cu ajutorul unui cuţit sau al unei spatule până reuşeşti să o îndepărtezi bine. Dacă rămâne vreo pată în urmă, continua cu următorii paşi. 

Pentru a curăţa restul rămas, foloseşte un burete pentru a aplica un diluant de lac. Respectă toate măsurile de siguranţă de pe etichetă, pentru că diluanţii sunt inflamabili şi pot emite vapori nocivi. Şterge cu grijă ultimele bucăţi de gumă până când covorul devine total curat

O altă variantă pentru a îndepărta petele rămase este amestecarea unei părţi de ulei mineral cu opt părţi de solvent lichid. Aplică o cantitate mică de pată şi curață ferm cu un burete. Acum poţi îndepărta şi cartonul pentru a şterge pată mai bine. Nu freca, pentru că acest lucru ar putea înrăutăţi lucrurile. Clăteşte şi usucă zona de pe care ai îndepărtat gumă de mestecat. Şterge excesul de umezeală cu un prosop până când suprafaţa rămâne complet uscată. 

În cazul în care această metodă nu este eficientă pentru covorul tău, cea mai bună soluţie este reprezentată de serviciile oferite de profesioniştii în curăţarea covoarelorECO Curatenie este una dintre cele mai bune variante pe care o poţi alege în acest sens, iar grija pentru deteriorarea ţesăturii covorului este departe de a mai fi problema ta. 

Copyright © ECO Curatenie | ANPC | Politica de utilizare Cookie-uri