Mușcături de acarieni: Cum să știți dacă le aveți?
Acariernii sunt ființe microscopice care habitează în toate tipurile de climă, dar se dezvoltă mult mai rapid în mediile umede. Trăiesc de obicei în obiecte de uz casnic, cum ar fi saltele, așternuturile și covoarele. Ei se hrănesc cu diverse particule organice, inclusiv cu cele din pielea umană. Deși acești dăunători nu mușcă și nu înțeapă, ei pot provoca reacții alergice sau astm.
Aceste viețuitoare sunt omniprezente în majoritatea gospodăriilor, dar există măsuri pe care le puteți lua pentru a reduce contactul cu ele.
Simptome acarieni
Majoritatea oamenilor se referă la reacție cutanată când spun „mușcături de acarieni” sau „ciupituri de acarieni„, deși acarienii nu mușcă.
Dacă expunerea la acarieni este de lungă durată și numărul acestora este foarte mare simptomele pot fi severe. Unii oameni pot avea reacții alergice puternice sau reacții asmatice chiar și la un contact minim.
Alergiile la acarieni pot fi:
- sub formă de congestie nazală;
- ca niște umflături roșii pe piele;
- cu mâncărime pe piele;
- strănut;
- mâncărime ochi sau nas;
- ochi roșii
- tuse
Acarienii de praf pot declanșa bronhospasm (îngustarea bruscă a căilor respiratorii) cu dificultăti extreme de respirație și strângere toracică, rezultând un atac de astm.
O persoană este expusă la acarieni atunci când stă întinsă în pat, pe saltea sau cu fața pe pernă. Majoritatea persoanelor nu dezvoltă efecte adverse, dar acarienii lasă în urma lor alergeni care pot provoca probleme pentru unii indivizi.
Expunerea la acarieni la o vârstă frageda ar putea creste riscul de astm la copii, în special la copiii care au predispoziție genetică la această afecțiune.
Acarienii sunt omniprezenți și nu pot fi văzuți fară microscop. Rezultă faptul că tot timpul va exista un grad minim de expunere și nu întotdeauna te gândești că aceștia sunt cei care cauzează anumite simptome.
Daca sunteți alergic la acarieni, puteți încerca să reduceți expunerea și să curățați saltelele, pernele, așternuturile citind indicațiile de aici . Daca reacția este severă, indicat este să vorbiți cu medicul personal pentru a preveni simptomele.